Schriftelijke aanwijzing

shutterstock_577235743-2.jpg

Bent u het niet eens met de schriftelijke aanwijzing die de gezinsvoogd u heeft gegeven?

Verzoek de rechter dan om een vervallenverklaring van de schriftelijke aanwijzing. 

Wanneer uw kind onder toezicht is gesteld, kan de gezinsvoogd u een schriftelijke aanwijzing opleggen. Deze aanwijzing kan u verplichten om een afspraak over de verzorging en/of opvoeding van uw kind na te komen. Is er een schriftelijke aanwijzing aan u opgelegd en bent u het met de inhoud hiervan niet eens? Dan kunt u hier iets tegen doen.

Een schriftelijke aanwijzing heeft een dwingend karakter: u bent verplicht om de afspraak na te komen. De gezinsvoogd kan de rechter zelf vragen om aan de aanwijzing een dwangsom te koppelen. Het is dus belangrijk om tegen de schriftelijke aanwijzing op te komen, wanneer u het met de inhoud niet eens bent! Let op: de termijn voor het indienen van een verzoekschrift is twee weken.  

Dat dit zinvol is, blijkt uit de rechtspraak. Recent stond ik een vader bij, waarvan de gezinsvoogd in een schriftelijke aanwijzing had bepaald dat de omgang tijdens de uithuisplaatsing van de kinderen, werd beperkt tot één uur per week. Vader, maar ook de kinderen, waren het hiermee niet eens. Deze zeer beperkte omgangsregeling zou ertoe leiden dat het contact tussen de vader en de kinderen zou verslechteren en er mogelijk ook toe leiden dat de kinderen niet meer thuis geplaatst zouden kunnen worden. Daar kwam bij dat de gezinsvoogd de schriftelijke aanwijzing heeft gebaseerd op onjuiste en onvolledige informatie.


De kinderrechter was in deze zaak van oordeel dat niet was gebleken dat de belangen van de kinderen zich verzetten tegen een ruimere omgangsregeling met de vader. Ook bepaalde de rechter dat indien het contact zo zou worden beperkt, dat de kinderen daar onder zouden lijden en het ook veel moeilijker zou worden om duidelijk te krijgen waar de kinderen in de toekomst moeten opgroeien. De rechter heeft in deze zaak bepaald dat de schriftelijke aanwijzing kwam te vervallen en heeft een ruimere omgangsregeling tussen de kinderen en de vader vastgesteld. 

Door het dwingende karakter van de schriftelijke aanwijzing en door de verstrekkende gevolgen ervan, is het belangrijk om (tijdig!) bezwaar te maken indien u het niet eens bent met een schriftelijke aanwijzing van de gezinsvoogd.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met mr. J.M. Poortinga (Josephine).