Uithuisplaatsing kind

shutterstock_577235743-2.jpg

Wanneer wordt mijn kind uit huis geplaatst?

Meestal blijft de minderjarige tijdens een OTS (ondertoezichtstelling) thuis wonen. Als de Raad voor Kinderbescherming echter meent dat het kind direct gevaar loopt of als de gezinsvoogd stelt dat het beter is, kan tevens een verzoek worden ingediend tot uithuisplaatsing. Het kind zal dan worden ondergebracht bij een pleeggezin of pleegzorg-tehuis, of in een instelling voor gesloten jeugdzorg. Dit kan alleen als uw kind onder toezicht is gesteld of tegelijk met een verzoek om OTS.

U houdt tijdens de uithuisplaatsing het ouderlijk gezag en meestal heeft u recht op omgang met uw kind.

De uithuisplaatsing duurt maximaal 1 jaar. De rechter kan de uithuisplaatsing steeds met 1 jaar worden verlengd tot uw kind 18 jaar is. 

Wat als ik het niet eens ben met een verzoek tot (verlenging van) uithuisplaatsing?

Is bij de rechter een verzoek om uithuisplaatsing ingediend? Dan kunt u met hulp van ons een verweerschrift indienen tegen het verzoek. Dit is een schriftelijk stuk waarin wij namens u gemotiveerd aangeven waarom u het niet eens bent met de uithuisplaatsing.
 
De rechtbank stuurt vervolgens een oproep voor de rechtszitting over de uithuisplaatsing. Tijdens de zitting mag u aangeven wat u van de uithuisplaatsing vindt. Wij zullen u bijstaan tijdens deze zitting en die dingen naar voren brengen die onbelicht blijven. De zitting is niet openbaar.

Kinderen vanaf 12 jaar krijgen een gesprek met de kinderrechter. Hierin kan uw kind vertellen wat hij of zij van de uithuisplaatsing vindt. De rechter houdt rekening met de mening van het kind.

Meestal neemt de kinderrechter direct een beslissing of volgt de beslissing binnen twee weken op papier. Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter om uw kind uit huis te plaatsen? Dan kunt binnen drie maanden in hoger beroep. Wij kunnen u helpen door het instellen van hoger beroep, het opstellen van de gronden van het hoger beroep en u ter zitting bijstaan.

 


Wat houdt een spoed-uithuisplaatsing (crisisplaatsing) in?

Als de Raad voor de Kinderbescherming van menig is dat uw kind thuis direct gevaar loopt, dan kan de Raad de kinderrechter verzoeken om uw kind snel (direct) uit huis te plaatsen. Soms is het snel, binnen paar dagen, soms is het direct dus echt gelijk het huis binnen gaan etc. Deze toestemming kan – in geval van een spoedsituatie – dag en nacht worden gevraagd aan de kinderrechter die dienst heeft. De toestemming van de kinderrechter is maximaal vier weken geldig.
Binnen twee weken nadat de kinderrechter toestemming heeft gegeven, moet er een zitting plaatsvinden. De kinderrechter neemt dan een definitieve beslissing over de uithuisplaatsing.

Mijn kind is uit huis geplaatst, wat nu?

Als uw kind uit huis is geplaatst, heeft u meestal recht op omgang met uw kind. Als het kind het niet aankan bijv. De gezinsvoogd bepaalt hoe vaak, waar en wanneer er omgang zal plaatsvinden. In een schriftelijke aanwijzing kan de gezinsvoogd de omgang tussen u en uw kind beperken.
Is de omgang met uw kind vastgelegd in een uitspraak van de rechter? Bijvoorbeeld na een echtscheiding, dan kan de gezinsvoogd de omgang niet beperken met een schriftelijke aanwijzing. De gezinsvoogd kan de rechter wel vragen om de omgangsregeling te veranderen.

Schriftelijke aanwijzing

Indien de gezinsvoogd u tijdens de uithuisplaatsing een schriftelijke aanwijzing geeft (bijvoorbeeld om de omgang met uw kind te beperken of u sommeert om geen contact meer te zoeken met uw kind) en u bent het niet eens met deze aanwijzing, neem dan contact met ons op! U heeft twee weken de tijd om tegen de schriftelijke aanwijzing op te komen. Wij zullen dan namens u een verzoekschrift indienen bij de kinderrechter om de schriftelijke aanwijzing vervallen te laten verklaren.

Het kan ook zijn dat u de aanwijzing eerst uitvoert en dat u er later achter komt dat u het eigenlijk niet eens bent met de schriftelijke aanwijzing, dan kunnen wij namens u verzoeken om het intrekken van de schriftelijke aanwijzing. Indien de gezinsvoogd de schriftelijke aanwijzing niet intrekt, dan staat beroep open bij de kinderrechter. Wij kunnen dit beroep namens u instellen, motiveren en ter zitting toelichten en de rechter verzoeken om de schriftelijke aanwijzing als nog vervallen te verklaren.

Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden